KEZDŐLAP
  Idézetek róla
  Idézetek tőle
  Leg-leg
  Mix
  Hasonmások
  Fórum
  Linkek
  Kapcsolatok
  Forrás
  Copyright
  +
KIEMELTEK
NORMA JEANE
MARILYN MONROE, 1926-62
MARILYN MONROE

IDÉZETEK RÓLA

Na lássuk mit mondtak a kortársak-
milyennek látták?

"Ő a szexepil hivatásos főpapnője!" - Sidney Skolsky

 

"Marilyn megdöbbentően szép nő volt, szelídnek és sebezhetőnek nézett ki. Hétköznapi nő volt, akinek történetesen rendkívül szép volt az arca és a teste." - mondta Tony Curtis. Furcsa módon, mintha ezt a két mondatát kevesebbszer idézgetnék, ellentétben a sokat emlegetett, hírhedt kifakadásával: (sokak szerint a Marilyntől kapott kosara miatt) "Olyan volt vele csókolózni, amilyen Hitlerrel lehetett."

Érthetetlen módon, volt amikor pillanatok alatt megtanult tökéletesen több oldalnyi szöveget, de sokszor, túl sokszor kifogott rajta egy árva mondat. Hatvanszor kellett megismételni miatta egy jelenetet, ráadásul minden elrontott felvétel után sírva fakadt, így állandóan újra kellett sminkelni. Ezért akár napokig is eltarthatott vele egy rövid -mások által percek alatt lezavart- beállítás felvétele." - Billy Wilder

Aztán még egy Billy-től, talán a legismertebb: "Él Bécsben egy nagynéném. Ő sosem késne el a forgatásokról, és akár visszafelé végigmondaná az egész forgatókönyvet... Csak éppen senki nem nézné meg őt a moziban."

"Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy sztár lesz. Ha bármi különleges volt is benne, ekkoriban még nem került felszínre." - Cary Grant, aki a Monkey Business c. filmben volt partnere, nem mondhatni, hogy felhőtlen munkakapcsolatban (ha ez nem derült volna ki az idézetből).

"Minden trükköt ismert: hogyan húzza ki a szemét, milyen krémet és alapozót használjon, melyik a tökéletes rúzs, ami illik a szájához. Csodálatos nő volt, de persze ez is az illúzió része. Amikor smink nélkül, természetes adottságaival látta az ember, akkor egyszerűen szép volt, de semmi több, és ezt ő is tudta. Olyan kisebbségi komplexussal küzdött, amilyet én még soha nem tapasztaltam." -Allan Snyder, haláláig állandó sminkese. (Még a halotti maszkot is ő készítette a ravatalra Marilynnek.)

"Az ártatlanság és a romlottság különös keveréke ez a nő." -Laurence Olivier, aki igazán nem volt nevezhető egy tipikus Marilyn-rajongónak.

Egy közismert reklámügynök mondta róla: "Két dolgot csinál remekül: ahogyan jár és ahogy megáll. Meg aztán jó érzékkel mindig a méreténél vagy két számmal kisebb ruhákat vesz magára."

"A csodás legenda mögött igazi nő rejtőzik gyermekien tiszta tekintettel, és én ezért szeretem őt."-írta róla könyvében Yves Montand.

És még egy Montand sziporka - "Ha kiejtem a nevét, egy sugárzóan eleven lány jelenik meg előttem farmerben, kigombolt blúzban, szőkén, mosolyogva. Ha Marilynre gondolok, egy vakítóan kék szempárt látok, olyan tiszta tekintetet, amely a nők többségét csak időszakosan jellemzi."

" ...halk szavú, kissé bizonytalan és könnytől csillogó szemű. Olyan vadócnak és rémültnek tűnik, akár egy őz: ha bárki egyetlen hirtelen mozdulatot tenne, átveti magát a kerítésen." - mondta róla Fredda Dudley újságírónő, aki az Egy sztár születik c. cikkét írta a Photoplay 1950 szeptemberi számában.

"Pontosan tudta mit kell tennie, mozdulatai, keze, teste egyszerűen tökéletes volt. Ő volt a legszexibb. Jobb, mint bárki más. - Earl Moran grafikus, illusztrátor áradozott róla így, aki rengeteg grafikát készített Marilynről újságokba-plakátokra.

"Gyakran 15 vagy még több ismétlés is követett egy jelenetet... nem könnyű, gyakran bosszantó. És mégsem gyűlöltem Marilynt. Nem volt benne kicsinyesség - semmi gonosz... inkább valami szomorú - mintha szeretne közeledni,de fél bízni. Kényelmetlenül érezte magát. Nem tett semmi erőfeszítést, hogy kedves legyen, mégis az volt." - Lauren Bacall önéletrajzában emlékezik közös forgatásukra a Hogyan fogjunk milliomost? c. filmben.

"Úgy vélték, a filmcsillagocska Marilyn helyes lány, de utálták, amiért Monroe, a színésznő lett belőle." - Simone Signoret észrevétele Marilyn tágabb, olykor szűkebb környezetéről.

"Hollywood legtisztességesebb lánya volt. Soha senkire nem mondott rosszat. És a humorérzékét bárki megirigyelhette volna." - mondta róla Elia Kazan, a nagynevű rendező.

"Marilynhez szerzetesi türelem kellett. Ha a forgatás kilencre volt megbeszélve, ő délben érkezett. Rémálom volt vele dolgozni...de ha újra készíthetnék vele egy filmet, nem haboznék. - mondta róla nagy kritikusa, a híres rendező, Billy Wilder.

"Ritkán találkozni színésznővel, aki annyira retteg a felvevőgép elé állni, mint Marilyn. De mikor végre elszánta magát, akkor a kamera szerette őt. Minél jelentősebbé vált, annál rémültebb lett. Egyáltalán nem bízott saját tehetségében." - mondta Howard Hawks, a Gyanús dolog rendezője.

"Marilyn egyszerűen csak attól retteg, hogy nem elég jó a megjelenése." - állapította meg végkövetkeztetésként Allan Snyder, Marilyn sminkese.

"Shirley Temple esetében évente húszszor felröppent a hír, hogy elrabolták. Monroe esetében évente vagy hússzor felröppen a hír, hogy megerőszakolták és elrabolták." - írta Robert Cahn, a Collier's magazinban.

"Nagyon érdeklődő és nagyon bizonytalan - szerény, pontos és kevéssé temperamentumos. Arra vágyódott, hogy az emberek szeressék, s ha beszélgetett valakivel, partnere váratlan mélységekbe pillanthatott be. Olyan érdeklődést tanúsított intellektuális témák iránt, ami enyhén szólva meghökkentő volt. Nehezen lehetett összpontosítani a jelenlétében." - mondta róla George Sanders, a "Mindent Éváról" filmbéli partnere.

"Marilyn egyike a Hollywoodban szaladgáló, mohó, fiatal nőcskéknek." - mondta Nunally Johnson.

"A bűbáj hurrikánja, akinek remek érzéke van ahhoz, hogy alaposan megismerje az általa ábrázolt alakot - tudja, hogyan kell belépni egy jelenetbe, hogyan kell lekötni a közönség figyelmét a jelenet alakulása során, és hogyan kell befejezni egy jelenetet." - nyilatkozta Jean Negulesco rendező örömében, mikor közölték vele, őt kérik fel George Cukor utódjául a Valamit adni kell c.film dirigálására. (Marilyn-t már rendezte a Hogyan menjünk férjhez egy milliomoshoz c. filmben.)

 

 
 
COPYRIGHT 2005-2015 FORTRESSCOMM - ALL RIGHT RESERVED