Antipasti


Olasz előételek:


Pármai sonka dinnyével

1 cukordinnye, 12 vékony szelet pármai sonka, frissen őrölt feketebors

A dinnyét jól behűtöm, felezem, a magjait kikaparom, majd 6-6 cikkre vágom. Mindegyik dinnyecikkre egy-egy sonkaszeletet fektetek és megszórom frissen őrölt feketeborssal.



Marinált gomba

1 hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 8 ek. olivaolaj, fél kg gomba, 2 ek. vágott zöldpetrezselyem, 1 citrom leve, só, bors

A hagymát és fokhagymát megtisztítom és apróra vágom, majd egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olajon megpárolom. A gombát tisztítás után falatnyi méretűre darabolom. Beledobom a serpenyőbe, sózom, borsozom és kis lángon kb. 20 percig lefedve párolom. Hozzáadom a petrezselyemzöldet és a citromlevet, majd lecsepegtetem a gombákat. A levet a maradék olajjal mixerben mártássá pürésítem. A gombákat egy tálra teszem és leöntöm ezzel a mártással. Lefedve legalább 3-4 órán keresztül érlelem.



Marinált sárgarépa

1,5 dl fehérbor, 1,5 dl borecet, 4 ek. extra szűz olivaolaj, fél kg sárgarépa, só

A sárgarépát megtisztítom és karikákra vágom. A répakarikákat a bor, borecet és negyed liter víz keverékében mintegy 12 percig főzöm, majd a levében hagyom kihülni. Leszűröm és a levéből 1,5 deciliternyit sóval és az olajjal elkeverek, a sárgarépára öntöm és legalább fél órányit érlelem.



Marinált kecskesajt

25 dkg kecskesajt, 2 ek. durvára őrölt háromszínű bors, 2 ek. citromlé, 4 ek. balzsamecet, 6 ek. extra szűz olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma

A sajtot falatnyi kockákra vágom. A fokhagymákat négyfelé vágom, összekeverem a többi hozzávalóval és ezt a marinádot ráöntöm a kecskesajtra. Egy éjszakán át érlelem.



Borjúsült carpaccio

20 dkg borjúsült, 6 ek. borjúhúsleves, 2 ek. balzsamecet, 3 ek. olivaolaj, 2 tk. erdei méz, 1 alma, 1 tk. durvára őrölt vörösbors

A borjúsültet vékony szeletekre vágom és lapos tányérokra elosztom. A borjúlevest és a mézet felmelegítem, hozzáadom az olajat, habverővel homogén mártássá keverem, sózom, borsozom. Az almát meghámozom, felkockázom, összekeverem a mártással és a carpaccion elosztom.



Sült fokhagymafejek

8 nagy fej (nem beapadt) fokhagyma, 2 ek olivaolaj, só, 1,5 dl fehérbor, néhány ágacska rozmaring, kakukkfű, vagy majoranna, 1 babérlevél, friss baguette-kenyér

Minden fokhagymafejet felülről mért 1 cm-re éles késsel megskalpolok, a külső rétegeket eltávolítom, de a gerezdeket egyben rajtahagyom a fejen. Egy tűzálló tálba pakolom, megszórom sóval, megöntözöm olajjal, rádobom a füveket. Alufóliával letakarom, előmelegített forró sütőben 45 percig sütöm, majd a fóliát levéve még 15 percig. A fokhagymát a héjából kinyomni, friss baguette-kenyérre kenni, sózni, borsozni. Rendesen lehet rá inni ...



Fokhagyma sörtésztában

2 nagy fej fokhagyma, 12 dkg liszt, kevés sör, 2 tojássárgája, 2 fehérje, olivaolaj, só szerecsendió

A fokhagymát vízben kb. 5 percig főzöm, majd lecsepegtetem. A sörből, lisztből, tojássárgájából és egy kevés olajból sörtésztát keverek, sózom, borsozom. A fehérjét kemény habbá verem és lazán összekeverem a tésztával. A fokhagymagerezdeket a tésztába mártom és forró olajban aranysárgára sütöm.



Paradicsom mozzarellával

15 dkg mozzarella, 4 paradicsom, bazsalikomlevél, 1 ek olivaolaj, só, bors

Felszeletelem a sajtot és a paradicsomot. Tányérokon átfedéssel szépen elrendezem. A bazsalokomot apróra vágom és rászórom, sóval, borssal fűszerezem, meglocsolom olivaolajjal. Tetejét egész bazsalikomlevéllel díszítem.