Lasagne




Lasagne:


A kockára vágott, tépett, szakított tészták csoportja a lasagne, lebbencs, csuszatészta, kockatészta. A lasagne (magyarul sokan mondják, hogy lazannya - azannya) az olasz Emilia Romagna tartományról indult el világhódító útjára.



Lasagnetészta (egyszerű)

50 dkg rétesliszt, 4 tojás, só

A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom.
Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.

Változatok:
a tésztát féltenyérnyi darabokra tépem (lebbencs, csusza)
a tésztát 2 x 2 centis kockákra vágom (krumplis, káposztás, sonkás kocka)



Lasagnetészta (zöld)

40 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg párolt spenót, só

A lisztből a tojásokkal, a pürésített spenóttal, sóval tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom.
Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.




Lasagnetészta (csokis)

25 dkg liszt, 3 tojás, 8 dkg kakaó, 5 dkg mascarpone, 4 dkg porcukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, 3 ek. cukor

A lisztből a tojásokkal, a kakaóval, a mascarponevaltal, sóval tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom.
Lobogó vajas, cukros vízben kifőzöm, majd leszűröm.




Lasagne 1.

Világos mártás: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 zacskó krémlevespor, 1 kis gombakonzerv, 3 dl tejszín, só, bors

Paradicsommártás: Fél kiló darálthús, olaj, 1/2 tk oregano, 1/2 tk kakukkfű, fél kiló sűrített paradicsom, 4 ek ketchup, só, bors

Egyebek: fél kiló lasagnetészta, 40 dkg reszelt sajt

A tésztát megfőzöm, a sajtot lereszelem.
Világos mártás: Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megpirítom, hozzáadom a gombát, sózom, borsozom, majd a végén beleöntöm a tejszínt és a levesport.
Paradicsommártás: Hackfleisch anbraten, abgegossene Tomaten hinzufügen und würzen. Egy jó nagy tűzálló tálat (vagy 2 kisebbet) megtöltöm a világos mártás 2/3 részével, belehelyezem a tésztát, a világos mártás maradékát, a paradicsommártást, majd megszórom a sajttal. Sütőben 200 fokon a középső rácson mintegy fél óráig sütöm.



Lasagne 2. (zöld) (Lasagne verdi)

2 csomag zöld előfőzött lasagnelap, 2 sárgarépa, 2 zeller, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma 2 babérlevél, 30 dkg darált hús, 1 kis doboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, 1,5 dl húsleves, 2 csomag mozzarella, rozmaring, só, bors, olaj
A besamelhez: 2,5 dl tej, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, frissen reszelt szerecsendió, só

A hagymát apróra vágom, a zöldségeket finomra, vagy lereszelem. A hagymát olajon sárgára pirítom, megpirítom rajta a húst, rádobom a zöldségeket, kicsit párolom, majd felöntöm a húslevessel és a borral. Elkeverem a paradicsompürével. Belerakom a babérlevelet, a rozmaringot, borsozom és sózom. A legkisebb lángon lefedve egy órán át párolom. Adott esetben vörösbor és húsleves keverékével hígítom.
Ha a mártás kész, hozzáfogok a szokott módon a besamel készítéséhez.
Egy közepes felfújtformát kiolajozok és beborítom a tésztalapokkal, váltakozva besamellel, illetve húsos mártással megkenve. A záróréteg besamel legyen. Beborítom a felszeletelt mozzarellával és előmelegített (200 fok) sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütöm.



Bolognai lasagne (Lasagne bolognese)

40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregano, só, 5 ek. cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fél kg lasagnetészta, fél liter besamel

A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem.
A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.



Lasagne al forno

40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), kis doboz (65 g)sűrített paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, bors, rozmaring, oregano, kakukkfű, 2 dl. erőleves, só, 3 dl tejszín, 1 dl tej, 2 tojás, 2 kanál liszt, 4 dkg reszelt parmezánsajt, 3 dkg vaj, negyed kg lasagnetészta

A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem.
Sugo: Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az oreganot, felöntöm az erőlevessel. Az egészet jól összeforralom.
Mártás: Összekeverem a tejszínt, a tojásokat, a lisztet és a parmezánt.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet a mártással kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mártást öntök, majd vajat forgácsolok. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.



Tonhalas lasagne (Lasagne al tonno)

30 dkg tonhalkonzerv, 2 keménytojás, 5 dkg kapribogyó, 3 dkg vaj, kis doboz paradicsompüré 2 gerezd fokhagyma, bors, oregano, só, 2 ek. cukor, 2 ek olaj, fél kg lasagnetészta

A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem.
A halat lecsepegtetem, hozzáadom az áttört tojásokat, az apróra vágott kaprit, a puha vajat és péppé keverem.
Az olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, hozzáadom a paradicsompürét, 3 dl vizet, sót, borsot, oreganot és kicsit összefőzöm.
s az oreganot. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a tonhalas raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, újabb ragut stb. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ráöntöm a paradicsommártást és elkenem rajta. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.






Magyaros receptek:


Túrós csusza (túróscsusza)

1 kg csuszatészta, 5 dkg zsír, vagy 3 ek. olaj, fél kg túró, 3 pohár tejföl, só, 20 dkg füstölt szalonna.

A tésztát előírás szerint kifőzöm, leszűröm. A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom. A tésztát összekeverem a szitán áttört túróval és két kávéskanál sóval, majd egy tűzálló tálban a sütüben átforrósítom. Tálaláskor tejföllel locsolom meg, a tetejére pedig bőven teszek a szalonnapörcből.



Krimplistészta (grenadiermarsch)




Káposztás tészta (káposztás cvekedli)

1 kg csuszatészta, 5 dkg zsír, vagy 3 ek. olaj, 2 kg fejeskáposzta, só, bors, porcukor.

A tésztát előírás szerint kifőzöm, leszűröm. A káposztát lereszelem, sózom, majd egy órányit állva hagyom. Egy lábasban felhevített zsiradákon kb. két kanályi cukrot pirítok. Hozzádobom a kicsavart káposztát és állandóan kevergetve puhára pirítom, borsozom. A tésztát összekeverem a megpirított káposztával és forrón tálalom. Ki-ki sósan, borsosan, vagy porcukorral megszórva szereti.



Sonkás kocka




Pozsonyi kocka

1 kg csuszatészta, 20 dkg vaj, 25 - 30 dkg baracklekvár, 30 dkg darált mák, 30 dkg porcukor, 10 dkg rumban áztatott mazsola, 4 tojás, 3 pohár tejföl, só, morzsa, reszelt citromhéj.

A tésztát előírás szerint kifőzöm, leszűröm. A tojások sárgáját simára keverem a vajjal és a porcukorral, reszelt citromhéjjal, áztatott mazsolával. Hozzáadom a tejfölt, illetve a cukorral felvert 4 tojás habját, valamint a leszűrt tésztát. Lazán összekeverem. Egy tepsit vajjal kikenek, megszórom morzsával, majd beleteszem a tésztamassza harmadát. Megszórom bőven mákkal, újra tészta, baracklekvár, mák tészta stb. míg el nem fogy az anyag (a teteje tésztás massza legyen). Sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütöm. Felkockázva tálalom.