Olasz kezdőoldal


 

Zuppa:  Levesek


Nem az olaszok a legnagyobb levesevők a világon, mégis megajándékoztak bennünket egy-két ízletes levessel. Ilyen például a "minestrone".

Minestrone

Sziciliai leves

Zuppa di fagioli (Toszkán bableves)

Zuppa di Funghi (Pilzsuppe)




Dolci:  Édességek


Ha valakik értenek az édességekhez, akkor azok az olaszok. Világhírűvé vált az olasz fagylalt a gelato, a tiramisu, hogy csak néhányat nevezzünk meg.

Tiramisu (Tirami su)

Zabaione

Fragole all' aceto (Marinált eper)

Fél kg eper, 2 ek balzsamecet (Aceto Balsamico), 1 ek cukor.
Az epret mosom, lecsepegtetem, leszárazom és egy tálba teszem. Megszórom cukorral és meglocsolom a balzsamecettel. Óvatosan összekeverem és lefedve szobahőmérsékletem legalább egy órán keresztül állni hagyom. Hútóbe teszem, lehülés után kiadagolva tálalom.



Crema al caffé con pesche (Túrós kávékrém őszibarackkal)

A Zuppa inglese, mint ahogy a neve is mutatja a "levesek" kategóriát kellene, hogy gyarapítsa. Ezzel ellentétben ez egy kiváló édesség.

Zuppa inglese (Angol leves)




Bel canto  Az olasz zene


Az olasz zene a világon a legtradicionálisabb és legismertebb. Ezt senki nem vitatja.
Bel canto, mondták ezt már többszáz évvel ezelőtt is és érvényes manapság is. Legyen az olasz népdal, induló, operaária, vagy a legmodernebb sláger. Az "Avanti poppolo"-tól a "Bella bimba"-n keresztül egészel a "Fuocco nel Fuocco"-ig sok-sok olasz dal szövegét találod meg Adriána honlapján.
Jó éneklést.

Olasz zeneszámok szövegei   naponta növekvő lista




Polenta:  Az olaszok puliszkája


Északon, a hegyekben, ahol a svájci, az osztrák hatás érződik - készítik a polentát. Ez a kukoricagrízből készült köretnek és egytélételnek is beillő étel nagyon sokféleképpen készíthető el.

Polenta

Polenta con formaggio (Polenta sajttal átsütve)

250 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, 2 hagyma, 3 ek olivaolaj, só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió, 15 dkg mozzarella, szeletekre vágva, 3 ek vágott petrezselyemzöld, 5 dkg frissen reszelt parmezán.
Egy fazákban felforralok egy liter vizet egy tk sóval, beleszórom a kukoricadarát és habvarővel erősen felkeverem. Takarákra veszem a lángot és időnként megkeverve 45 percig főzöm. Belekeverek 3 deka vajat. Kb 1 centi vastagon rákenem egy munkafelületre és hagyom kihűlni. Kerek formákat szűrok ki belőle. A hagymát vékony karikákra vágom. Az olajat felhevítem és a hagymát abban üvegesre párolom, sóval, borssal, szerecsendióval erősen megfűszerezem. Egy felfújtformát kivajazok, majd elterítek benne néhány hagymakarikát, erre a polentaszeletek egy részét és vajforgácsokat. Mozzarella, petrezselyem és parmezán jön rá. Ezt a rétegzést addig csinálom, míg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére parmezán kerül, amit vajforgácsokkal szórok meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.






Cotoletto:  A fogások sokszínűsége


Német barátunk meséli a következőt:

" A társasutazáson Ravennában ettünk aznap ebédet. A németet törve beszélő pincér mondta, hogy cotoletto lesz nemtudomén milyen módra. Nagyon megörültem, hogy egy jó szelethús, egy jó "Schnitzel" kerül a tányéromra. Megértettem a nyelvek közös szavait: cotoletto = kotlett, ami ugyebár karajszeletet jelent több nyelven is. Egyszercsak megjelent a mi Giovannink valami rizottószerűvel, nagyon kevés hússal. Megkérdeztem, hogy hol az én szelethísom, a kotlettem ? Hát ott van signore és rámutatott az egyik kétcentis átmérőjű húsdarabra. Azóta tudom, hogy mi is az a Cotoletto. "


Velencében kellett rájönnöm, hogy az olaszok mennyire komolyan veszik az ételkategóriáriákat, az ételek sorremndjét:

A Szent Márk tértől nem messze található a "Pizza Grotte" nevű hely, ahol (1997-ben) ebédeltünk. A szalámis pizzát már leírtam a Pizzzaoldal - on. Most inkább a Lasagne-ról beszélnék.
Szóval rendeltem egy az előételek között található lasagne-t. Ki is hozta a pincér, amit a macskám is kevésnek tartott volna.. A mérete - nem hazudok - 5 x 5 x 3 cm volt. (Előtte kb három héttel fogott ki rajtam Németországban egy 12 x 12 x 100 cm-es méretű darab.)
Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy valaki összevesse a két térfogatot (75:1440-hez, azaz hússzoros, vagy ha úgy tetszik huszadrésze mennyiség). Most már értem, hogy miért nevezik előételnek az előételt ...





Az olasz fűszerek  Zöldfűszerek dömpingje


Itáliában a fűszerek beszélnek. Minden erkélyen, minden kiskertben ott zöldell a bazsalikom, az oregano. Ha az ember a tengerparton nyaral, ott a babérlevél úgy terem, mint nálunk mondjuk az akác, vagy a bodza.
A mentalevél szintén elterjedt, amit nálunk sokan még nem is láttak, pedig gyomnövényszámba megy.

Alkalmazni is tudják őket, hiszen a mi receptoldalainkon is sok olyan recept található, ahol a spagetti, vagy a pizza csak zöldfészert tartalmaz a tésztán kívül.

Pirospaprikájuk is van, bár ezt ritkán használják. Egyszer én is vettem egy "Paprica dolci"-t, mert a saját sárközi paprikám elfogyott (mert meggondolatlanul elajándékoztam ).
Itt arra a megállapításra jutottam, hogy mi jobbak vagyunk a témában.





Trippa  Az olaszok pacalimádata


Trippa. Igy hívják az olaszok a pacalt és meglehetősen szeretik. Már a rómaiaknál is nagy tradíciója volt a kérődző állatok összetett gyomrát, vagy az ökörvékonybelet ínyenc csemegeként fogyasztani.
Tartományonként más-más módon készítik a pacalt.