Pizzaoldalak


Alapreceptek:


Alaprecept 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só
Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.Alaprecept 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só
Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős vizet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem.Alaprecept 3.

40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1/4 liter langyos víz, 1 tk só.
Elkészítése megegyezik az "Alaprecept 2." -nél leírtakkal.Egyszerű pizzák:
Kezdjük mindjárt a pizzák királynőjével, melyet Margit olasz királynéról (1878 - 1900) neveztek el.
Ez a világ talán leghíresebb pizzája.


Pizza Margherita

Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. oregano, só, olivaolaj.
A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel, sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm.Pizza Marinara (Tengerész pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj.
A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.Pizza funghi (Gombás pizza)

25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó.
A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal)

Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK szárítottal).
A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot.Halas pizzák:


Pizza Napoletana (Nápolyi pizza)

Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olivaolaj.
A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.Pizza Verde (Zöld pizza)

Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld, 1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 EK extra szűz olivaolaj, 10 rucolalevél.
A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom.Húsos pizzák:


Szalonnás pizza

Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano.
A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.Szalámis pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. oregano.
A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.Kolbászos pizza

Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano.
A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.Pizza al prosciutto (sonkás pizza)

20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza)

15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.
A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.Gyerekeim kedvenc pizzái:


Pizza Adriana

Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.Pizza Kata

Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.Pizza Luca

Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj.
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a párizsiszeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.Magyaros pizzák:Magyarok vagyunk:
Nem tartom bűnnek, hiszen mindenhol ez történik, hogy egy külföldi recept idegen országban elkészítve magával ragadja annak az idegen országnak a szokásait, ízlésvilágát is. Így van ez a pizzával is, ahol aztán kialakultak a magyaros jellegek, amelyek csak javítottak az eredeti ízeken - persze ezt egy olasz nem biztos, hogy így állapítaná meg.

Magyaros pizza 1.

Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista.
A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.Lecsós pizza

Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappistasajt.
A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.
Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért taláták ki a fokhagymás pizzakenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.

Fokhagymás pizzakenyér

Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olivaolaj, só, bazsalikom.
A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom olajjal, majd a kemencében szépre sütöm.Fantáziapizzák:


Ime azok a klasszikus pizzák, melyeket minden jobb helyen, minden pizzériában megtalálunk:
Itt most az eredeti olasz nevű pizzák láthatók a teljesség igénye nélkül:

ALLA FIAMMA - paradicsom, hagyma, oregano, pepperoni, olajbogyó, olivaolaj
BALTICA (balti) - mozzarella, lazac, olaj, bors
BISMARK - sonka, tojás, mozzarella, paradicsom
BOSCAIOLA - paradicsom, mozzarella, kagyló, olaj
CAPRICCIOSA - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olajbogyó, articsókaszív, kagyló
FINANCIERA - paradicsom, mozzarella, tonhal, hagyma, olajbogyó
FOCCACCIA - fokhagyma, olajbogyó, olivaolaj
FUNGHI - mozzarella, gomba
MARGHERITA - paradicsom, mozzarella, bazsalikom, olaj
MARINARA (tengerész) - paradivsom, fokhagyma, olaj, oregano
NAPOLETANA (nápolyi) - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olaj
ORTOLANA - paradicsom, mozzarella, grillezett zöldségek
QUATTRO FORMAGGI (négy sajt) - mozzarella és másik 3 sajtféle
QUATTRO STAGIONI (négy évszak) - paradicsom, mozzarella, articsókaszív, sonka, kagyló, oregano
VERDE - ajókafilé, kapri, fokhagyma, rucola, mozzarella


Sok pizzériában fantázianeveket viselő egyéb pizzák is találhatók:
Ezeknek mindenhol más és más a "pakolmánya". Így aztán nagy meglepetés érheti azt a vendéget, akinek Budapesten ízlett a GIUSEPPE és Rómában egy teljesen mást szolgálnak fel neki. Giuseppe lehet akár a vendéglős, a pizzapék, vagy csak egy jól hangzó olasz férfinév.

ADRIANA -
ALFREDO -
CARLO -
DIAVOLO -
GIOVANNI -
GIUSEPPE -
ITALIANO -
KÍVÁNSÁG PIZZA -
LUCA -
MAFIOSO -
MAGYAROS PIZZA -
MAMA -
PABLO -
PAPA -
PEPE -

Pizzatészta másképpen:


Fokhagymás pizzakenyér (péklángos)

60 dkg pizzatészta, fél dl. olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só
A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csnálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket.Lángos

60 dkg pizzatészta, olaj a kisütéshez
A tésztából lángosokat formálok, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Só, tejföl, reszelt sajt jöhet mellé.Vasárnap reggeli zsemle

60 dkg tészta.
A tésztát akár előző nap is elkészíthetem és a hűtőben egy lefedett tálban, vagy egyszerűen egy nylonzacskóban tá rolhatom. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.Calzoni (zárt pizzafélék)Érdekes pizzafajták a calzone nevű zárt pizzák. Tulajdonképpen a normál nyitott pizzák félbehajtott változatai. A tésztának csak az egyik oldalát pakolják meg, ráhajtják a másik oldalt, összenyomkodják a széleit és megszurkálják, hogy a benne keletkező gőz fel ne robbantsa.

Avalzonét ehetem a pizzériában, de elcsomagolva akár a munkahelyen, vagy egy kiránduláson - hidegen és melegen egyaránt.

Maga a "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent - ezzel is utalva a zárt, csőszerű kialakításra.

Calzone (alaprecept)

.Calzone Bolognese

.
A focaccia nagyon közeli rokona a pizzának, hiszen az alapja szinte teljesen ugyanaz, a "pakolmány" is néha teljesen megegyezik, egy dolog azonban alapjában megkülönbözteti: nem tesznek rá sajtot. Ivászatok alkalmával rendkívül finom korcsolya.

Focaccia


Focaccia 1.

Fél kiló tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, durva só.
A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm.Focaccia 2.

1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.
A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és mehet is a kemencébe.Focaccia 2. (con prosciutto)

1 adag pizzatészta, 20 dkg pármai sonka, 20 szem fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom.
A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Rászórom a felcsíkozott sonkát. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és a forró kemencébe teszem.Focaccia con la cipolla (Hagymás focaccia)

Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só.
A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe. Megszórom a felszeletelt hagymával és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe.Más nemzetek pizzái:A pizza, ugyanúgy, mint nálunk a lángos, maradéktésztából készült - legalábbis a fáma így szól. A kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot" sütötték ki a gyerekeknek. Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett mindig gazdagabb, finomabb, híresebb.

Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel.


A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is mutatja.

Zwiebelkuchen

1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só, bors.
A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom és a kinyújtott tésztára terítem. Forró kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem.Speckkuchen

A Zwiebelkuchen-nel azonos módon készül, de itt a hagyma és a szalonna aránya fordított !Pizzadagasztás kenyérsütőgépben:Mikor ajándékba kaptam a kenyérsütőgépet, még nem értettem hozzá. Az első vele sütött kenyér nem tetszett és rögtön arra gondoltam, hogy kár lenne itt porosodnia, így azonnal felvetődött az ötlet, hogy az "ócska" gépet csak dagasztásra használjam. Sőt, mindezt időzítve, hiszen a készülék bármely funkcióját be lehet úgy is programozni, hogy időkapcsoló vezérelje.
Így valósult meg a gyakori esti pizzák esete, amelyet nem előz meg fáradságos dagasztás - kelesztés, hanem a munkaidő letelte és a vásárlás befejezése után fél hatkor ott áll a konyhában a "kis pék" által megdagasztott pizzatészta.

Megjegyzés: Azóta természetesen tudok vele szép kenyeret is sütni !

Pizzatészta 1.

40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só
A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.Pizzatészta 2.

40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só
A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.Az olasz kamionos esete:Egyáltalán nem biztos, hogy egy nemzet leghíresebb ételremekét az illető anyaországban eszi az ember.

Az újságíróknak büszkén mesélte az olasz kamionos, aki hetente jött Ungheriába - azaz Magyrországra, hogy alig várta már, hogy elérje a Balaton déli partján található pizzériát. Itt aztán mindig úgy belakott hazája nemzeti büszkeségéből, mint a duda. Ilyen jót otthon még sosem evett.

Magam is átéltem hasonló élményeket - pozitíz és negatíz értelemben egyaránt:

Az eddigi legfinomabb, leggazdagabb pizzát Németországban ettem egy olyan pizzériában, amely az olasz ételremekek mellett mexikói különlegességeket is kínált. Ez a vendéglős tudja, hogy mitől döglik a légy ....

Az eddigi legrosszabb és egyben legdrágább pizzát Olaszországban ettem egy velencei előkelő étteremben.
Ez egy szalámis pizza volt nagyon kevés sajttal és a közepén három vékony szelet összepöndörödött szalámival.

A másik nagy pizzaélmény a szocialista Bulgáriában ért 1987-ben a tengerparton. Ez egy kb 4 centi vastag tészta volt nagy tepsiben, rajta ketchup, majd a tetején sajt. Az árus kockákat vágott belőle. Hát nem ekkor kedveltem meg a pizzát.