Sugo





 

Sugo - pesto - besamel


Hogy a tészta, az olasz pasta ne nyikorogjon, meg kell valamivel kenni. Erre szolgálnak a különféle sugok, pestok és besamelmártások.




Sugovariációk


Sugonak nevezik az olaszok azt, amit mi mártásnak, szósznak, vagy ragunak neveznénk. Eze lehet egészen egyszerű paradicsommártás, lehet húsos, lehet halas, gombás, sajtos és még ki tudja hányféle.

A kifőtt bármilyen tésztára az alábbi sugo-variációkból választhatunk tetszésünk szerint:

Húsos mártás 1. (Sugo di carne)

40 dkg paradicsom, 1 erőspaprika, egy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél kg vegyes darálthús, 4 ek. paradicsompüré, só. cayenne bors, 2 ek. olaj

A paradicsomot forró vízbe dobom, a háját lehúzom. A feferónipaprikát mosom, kimagozom és felkarikázom. A hagymát, fokhagymát finomra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, beledobom a hagymákat, kicsit pirítom, majd a hússal együtt 8-10 percig folyamatosan kevergetve. Belekeverem a paradicsompürét, a feferónit, sózom, fűszerezem. Belekeverem a paradicsomot, amelyet csak megforgatom benne. Spagettihez kínálom.



Mediterrán sugo

Az olajon megpárolom a kis fej apróra vágott hagymát és a 3-4 gerezd zózott fokhagymát. Hozzáadok 4 kanál paradicsompürét, mokkáskanálnyi bazsalikomot, sót, kevés cukrot. Jól kiforralom.



Sugo carbonara

Az apró kockákra vágott szalonnát kisütöm, majd összekeverem a tejszínnel, a tojással, a reszelt sajttal, a sóval, a borssal, valamint a vágott petrezselyemzölddel.



Gombás sugo 1.

A felszeletelt paradicsomot olajon megpárolom, szeletelt gombát, olivát dobok rá, sózom, borsozom, megszórom bazsalikommal.



Gombás sugo 2.

Az apróra vágott gombát olajon megpárolom, sózom, borsozom, megszórom kakukkfúvel, bazsalikommal, zózott fokhagymával. Felengedem fehérborral. Jól kiforralom.



Sajtos sugo

A felmelegített tejszínbe belekeverem a különféle reszelt sajtokat, a sót, a borsot, illetve a reszelt szerecsendiót.



Rózsamártás sugo (Salsa rosa)

A felforralt tejszínbe belefőzöm az apróra vágott sonkát, a reszelt parmezánt, a paradicsompürét, a sót és a borsot.



Magro sugo

Vajon párolt zsályaalevelekhez tejszínt és reszelt sajtot adok, sózom, borsozom. Leginkább a parajos, túrós kifőtt tésztákhoz illik.



Amatricana (Tortellino kft)

15 dkg húsos szalonna, 30 dkg friss paradicsom, 4 ek olivaolaj, 1 db erőleveskocka, 1-2 fej hagyma, só, bors, oregano

" At olajon üvegesre sütjük a szalonnát, majd a hagymát. Hozzáadjuk a friss hámozott és darabolt paradicsomot, vagy az olasz paradicsomkonzervet és utána belerakjuk az erőleveskockát. Jól összeforraljuk és sóval, borssal, oreganoval ízesítjük."



Gombás tortellini sugo

Egy kanálnyi olajon szeletelt paradicsomot dinsztelek, majt rádobok magozott olivát és szeletelt gombát. Meghintem bazsalikommal, sózom, borsozom. A kifőtt tortellinire öntöm és reszelt parmezánsajtot szórok rá.






Pesto


Erős pesto

1 csésze apróra vágott petrezselyemzöld, 6-8 levél borsmenta, , 1 csokor zsázsa, 1 csésze friss bazsalikomlevél, 3 ek fenyőmag, 3 ek citromlé, 60 ml olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 tk Tabasco
Az összes hozzávalót mixerben, vagy mozsárban alaposan elpürésítem.






Bechamel





Besamel (bechamel)

10 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom, szerecsendióval ízesítem.