Érdekességek, amik olykor viccesek, de nem kizárólag arra épít, van valami egyéb "értelme" is. (Ha más nem, hát az, hogy jópofa...)  lássuk...

Humorosak, de különböznek a "sima" viccektől: tartalommal bíró írások, amik nem csak szórakoztatóak, de talán néha elgondolkodtatóak is.
lássuk...

A fejtörőket akik szeretik, rossz emberek nem lehetnek. Akarom mondani hülyék... Az tény, hogy csiszolja az elmét, erősíti a kitartást és türelmet. És még szórakoztat is. Kell ennél több?
lássuk...

A játék nem csak a gyerekek kiváltsága! Ne felejtsük, hogy az az ember nem öregszik, akiben mindig marad egy csöppnyi gyerek és képes a játékra!
lássuk...

A viccektől általában és jó esetben nevetni szoktunk. És mit jelent a nevetés? Jó kedvet, felszabadultságot, jobb vérkeringést, vagyis egészséget. ...azzal a kis állítólagos súlygyarapodással meg ne foglalkozzunk, jótékony hatásai mellett az eltörpül...
lássuk...

A komoly dolgoktól nem kell feltétlenül megijedni, attól függetlenül, hogy bizonyíthatóan nincs semmilyen hatása a nevetőizmainkra. Ellenben alkalmasak arra, hogy az elménket működésbe hozza... és az is valami, sőt...  lássuk...

Az újságcikkek egy olyan, több évvel ezelőtti gyűjtemény, amely szinte az életünk minden területére kiterjed. Legyen az tudomány, társadalom, gazdaság vagy éppen kis színes. lássuk...

A közmondásokról nincs mit hosszan beszélni, az előző oldal óta lehet tudni, mennyire vagyok elfogult e témában. Mind egy-egy kis világ... lássuk...

Ha még több olvasni valót szeretnél, márpedig miért ne, akkor feltétlenül nézz ki  Fortresscomm Olvasótermébe lássuk...

Komolyabb dolgok:

A víz a legjobb gyógyszer, 10 állítás a vízről
 

A víz a legjobb gyógyszer


A gyógyszeripar termékeinek dollár-milliárdokban mérhetõ forgalma mellett aránylag olcsónak tûnik az a szer, amely - legalábbis a fejlettebb világ országainak háztartásaiban - a legközelebbi vízcsapból hozzáférhetõ. Egy német kutatócsoport vizsgálatai kimutatták, hogy egyes szív- és érrendszeri megbetegedések leghatékonyabb gyógyszere a csapvíz.

A berlini Humboldt Universität kutatói az American Heart Association évente megrendezése kerülõ konferenciáján ismertetett tanulmányából kiderült, hogy az érrendszeri problémák okozta, hirtelen vérnyomáseséssel járó általános gyengeség (ortosztatikus hipotenzió) legjobb gyógymódja a vízivás. Az általános gyengeségben szenvedõ betegeknek nincs elég erejük arra, hogy például ébredés után felkeljenek az ágyból, vagy ülõ helyzetükbõl felálljanak. Jens Jordan, a kutatócsoport vezetõje szerint a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem a vízfelvétel miatt megnövekedett testfolyadék mennyisége akadályozza a vérnyomásesést. Valószínûbb, hogy a vízivás hatására keletkezõ, idegi úton szabályozott érösszehúzódások segítnek elkerülni a sokkot. Ha ebben az automatikus idegrendszeri folyamatban szakadás történik, a vérnyomás növelésére adott központi idegrendszeri parancs törlõdik, és a beteg szervezete összeomlik.

A vizsgálat során fél liter vizet itattak ülõ helyzetben lévõ pacienseikkel, akiknek ezután már nem okozott gondot a felállás. A kedvezõ hatás sokszor tíz perccel a vízivás után jelentkezett, de legkésõbb fél órán belül, és a víz minden korábban alkalmazott vérnyomásnövelõ gyógyszernél hatásosabbnak bizonyult. Jordan feltételezi, hogy nemcsak az általános gyengeségben szenvedõ betegeken segít a víz, hanem az atrófiás betegnek is jót tesz, ha felkelés elõtt isznak egy kis vizet. Az alacsony vérnyomással járó kórképek általában a 20 és 40 év közötti életkorú személyeket érintik, és az ilyen betegek száma csak az Egyesült Államokban közel egy millió.

Vízi séta
Amikor iszunk, a folyadék néhány pillanattal késõbb a gyomorba érkezik. Összekeveredik a gyomorban található étellel, majd a bélrendszerbe vagy a véráramba kerül. A vér a különféle szervekhez továbbítja a vizet. A bõrnek is szüksége van megfelelõ folyadékra, különben kiszárad, és nem képes ellátni sem védõfunkcióját, sem pedig a hõháztartás szabályozását. A vesének a vér tisztításához szükséges a víz. Ami pedig agyunkat illeti, döbbenetes, de 90 százaléka víz!

Testünk eg
y vízierõmû!
Szervezetünk 60 - 70 százaléka víz, ami egy 55 kilós hölgy esetében 33 kiló! A kisbabák 75–80 százaléka víz! Víz nélkül 2-3 nap alatt eltávoznánk e szépséges világról! A táplálékkal más a helyzet, nélküle sokkal tovább bírjuk… Nem véletlen hát, ha mostanában mindenhol azt halljuk: igyunk meg naponta 1,5-2 liter folyadékot! Vagyis 10-11 pohárnyit… Ez majdhogynem lehetetlennek tûnik, pedig nem az. Apránként kortyolgassuk, nem kell feltétlenül 4 pohárral egyszerre magunkba döntenünk, és úgy éreznünk magunkat, mintha béka nõtt volna a pocakunkba…
Az agy igen érzékenyen reagál a folyadékhiányra: 2 százalékos kiszáradás már 20 százalékos teljesítéscsökkenést jelent!
A vese folyamatosan szûri a testünkben lévõ vizet. Mindennap 1-1,5 litert választ ki vizeletként.
Egy 55 kilós ember bõre optimális esetben körülbelül 7 liter vizet tartalmaz!

Igaz vagy hamis? 10 állítás a vízrõl
Nem iszom csapvizet, mert klórszaga van. Biztosan káros a szervezetemnek.
Hamis! A csapvíz különféle tisztítási folyamatok után kerül otthonunkba, iható, és semmilyen káros hatással nincs a szervezetre. Vannak olyan helyek, ahol jobban érezhetõ a fertõtlenítõ szaga, máshol egyáltalán nem. A klórszagot úgy tüntethetjük el, ha egy kancsóba vizet engedünk, és fél órára beállítjuk a hûtõszekrény alsó polcára.

Szénsavas ásványvizet iszom, hogy segítsem az emésztésem.
Igaza van! A szénsavas vízben található szódabikarbóna semlegesíti a gyomor természetes savasságát, így ténylegesen megkönnyíti az emésztést. Gyomorfájás esetén is ajánlott: megszünteti a fájdalmat.

Azt hallottam, hogy repülõn nem ajánlatos szénsavas ásványvizet inni.
Igaz! Tiltásról szó sincs, de jobb a békesség. A gyomornak egyharmadában található levegõ, ami a magasban a légnyomás változásának köszönhetõen nagyobb térfogatú lesz. Ha ehhez még szénsavas italt is iszunk, akkor könnyen felpuffadhatunk.

Ha néhány napig nem voltam otthon, jól ki kell folyatnom a csapot, mielõtt innék belõle.
Igaz! Ha néhány napig nem használjuk a csapot, a csõben bacilusok fejlõdhetnek ki. Érdemes tehát jól kiengedni, mielõtt innánk belõle.

Csak jéghideg vizet iszom: nem lehet káros az egészségemre.
Hamis! A hideg víz kellemesebb, jobban oltja a szomjat, mintha szobahõmérsékletû volna, csakhogy a szervezetben a hideg víz nehezebben szívódik fel. A szakemberek rendszerint 15 fokos vizet ajánlanak: élettani szempontból ez a legtökéletesebb. Így az íze is kellemes, és a szervezet számára is ideális. Ihatjuk tea vagy gyógynövénytea formájában is.

A kisbabámnak jót tesz az ásványvíz.
Igaz! A kisbabák nagyon könnyen kiszáradnak, ráadásul súlyuk arányában háromszor annyi vízre van szükségük, mint a felnőtteknek. Olyan buborékmentes vizet is találunk, amelyiknek a palackján feltüntetik: kisbabáknak is ajánlott.

Nem baj, ha az üvegből iszom.
Igaz és hamis! A szájban milliárdnyi baktérium található, amelyek nagy része könnyen bekerül így az üvegbe. Ha a víz szobahőmérsékleten marad, 7 óra alatt valóságos tenyészet fejlődhet ki benne! Jobb hát a nagy palackokból pohárba kitölteni a vizet. Ha kis üvegünk van, és biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan megisszuk az egészet, nyugodtan igyunk üvegből!

Meg lehet részegedni a víztől.
Igaz! Nagyon ritka, majdnem kivételes eset. Akkor fordulhat elő, ha nagyon sokat iszunk (ez több liter, akár 10 is lehet!). Ebben az esetben a szervezet telítődik, képtelen feldolgozni és kiüríteni a szervezet. Következésképp idegi problémák lépnek fel, amelyek nagyon hasonlítanak a részegséghez, mint például az egyensúlyzavar.

Jól teszem, hogy felforralom az ásványvizet, mielőtt a kisbabámnak adnám.
Hamis! Az ásványvizeket folyamatosan ellenőrzik: ez biztosítja a minőséget. Használhatjuk őket egyenesen az üvegből: nem kell felforralni.

Bármilyen vizet ihatok a terhességem alatt.
Hamis! Ha tehetjük – és miért ne tehetnénk? –, válasszunk alacsony ásványtartalmú vizet a terhesség alatt. Figyeljünk a víz nátriumtartalmára is: minél kevesebb, annál jobb! Ezzel megelőzhetjük a lábödémát.


Hamarosan itt a Karácsony és a Szilveszteri mulatságok ideje, a nagy evés, ivás fejedelmi lakomák, dínom-dánom. Mind ezzel együtt mindannyian legalább egyszer gyomorrontást kapunk, túlesszük magunkat. A táplálkozáshoz beállított (emésztést könnyítõ) napi vízfogyasztásról arról, hogy mikor és mennyit igyunk a 2. részben olvashattak. Igyunk rendesen (vizet is :-)), ne rontsuk el az ünnepi hangulatot mindenféle rosszullétekkel.

"Csonka testben csonka lélek!" - tartja a mondás, és milyen igaz. Maradjanak velünk a továbbiakban is és olvassák havonta "Tested vízért kiált" sorozatunkat.

Ebben a fejezetben a vízivás élettani szerepének érrendszerre való hatásairól olvashattak. Bízunk benne, hogy kellemes perceket töltöttek velünk és máris jobban érzik magukat: hiszen a titok nyitja a vízfogyasztás titka.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Agykontroll Tanfolyami Kézikönyv

 

       

       

       

       


       

       

       

       

       

 

 

 

Itt találunk egy kis Elsősegély nyújtási gyorstalpalót, J.I. Wedgwood: Meditáció kezdőknek c. könyvét,   service.

Vissza az oldal --->> Tetejére